Frágiles

image53



2005.
Engelskspråkig (fast dubbad till spanska). Mer barnspöken - eller är det... Ally McBeal börjar jobba på ett barnsjukhus som håller på att flytta. Det är ganska uppenbart att det spökar och att ingen vill prata om det. Barnens ben blir fragila och går av. Det finns en stängd våning/avdelning där inte hissen stannar. Läskigt, kuslig stämning. Men tyvärr urartar det till värsta Marilyn Manson videon och då är det inte kusligare än att kolla på MTV. Vilket iofs kan vara kusligt av olika anledningar. Minus för feelgood-slut.

not: Att versionen jag såg var dubbad, kan ha dragit ner intrycket en del.

Rec

image52



2007.
Trend -07, handkamera. Tv-team; fotograf och reporter, ska göra trevligt reportage om nattskiftet på brandstationen. Men de dras in i värsta zombiemassakern, inlåsta i ett kontaminerat hus. Realistisk känsla gör att det blir riktigt ruggigt.

Tristana

image51



1970.
Fransktalande. Tristana tas om hand av en äldre farbror. Sen blir hon hans älskarinna. Sen träffar hon en mer jämnårig karl. Då blir gubben sur. Hon flyttar. Sen kommer hon hem igen och är sjuk och blir av med benet och spelar piano. Sen dör gubben.

Buñuel har gjort intressantare, roligare och mer moraliskt ifågasättande filmer än den här. Att det dessutom är kostmdrama gör bara att den distanserar sig från ämnet*.

*alltså: vara ihop med äldre släktingar, tappa ben etc.

Driver

image50



1978. Paper Moon-gubben är typ värsta chaffisen åt bankrånare och slikt. Typiskt 70-tal. Bovar och snutar är lika bad. Sen finns det förståss superbada skurkar. I stort sett lungt berättad med enstaka avbrott för muskelbilsrally.

Atonement

image48



2007. Brittiskt "kostym"-drama. Om skuld och olycklig kärlek. Liten syster anklagar (falskeligen) sin äldre systers blivande älskare för våldtäkt. Så han hamnar i finkan och sen ut i kriget. Och aldrig de få varann...

Först är den väldigt långsamt berättad, sen väldigt rapsodisk, för att slutligen göra gigantiska hopp mellan drama, verklighet och tid.

Thumbsucker

image47



2005.
En sjuttonårig kille suger på tummen. De vuxna tycker han ska sluta. Han får hjälp av en new-age:ig Keanu Reeves. Men det blir inte helt lyckat. Kul, underhållande, bra skådespeleri och foto.

Tyvärr haltar den lite mellan "ansträngt indie" och "pekpinne klichéer" men landar ändå rätt mjukt mitt i mellan.

Freaks, Extramaterial



Dokumentär om föregående film. Intressant om skaparna, medverkande och filmens historia.

Freaks

image44



1932.
På en cirkus med freakshow blir det konflikt mellan freaks och vanliga. En beräknande cirkusprimadonna försöker utnyttja och driva med en småväxt herre. Hon slutar sina dagar som höna. Svårt att avgöra om filmen gjorts som socialt inlägg eller som spekulation... antagligen både och.

Äntligen fick jag se förlagan till till Griffith-seriefiguren Zippy. Dessutom kände jag vagt igen en karaktär från Knallhatten. Gabba-gabba-hey!

Phantasm

image45
Glassgubben vid helvetet port?



1979.
Kalkon-kulig skräck. Det händer massa mystiska grejjer på kyrkogården. Stor begravningsentrepenör skrämmer liten kille och så småningom även hans bror och hans brors kompis glass-mannen. Känns väldigt hemmagjord. Finns massa kul trivia på imdb.

Hamnar i kategorin Snabba bilar på grund av väl exponerad svart muskelbil.

Cloverfield

image46



2008.
Jättemonster (?) trampar sönder New York. Godzilla möter Blairwitch ungefär. Katastroffilm sedd ur de drabbades synvinkel, utan överblick. Även om vi sett en hel del handkamera genom åren känns det ändå som ett fräscht grepp här. Men det är skönt när de lägger ner kameran ibland, så det slutar gunga en stund.

My Super Ex-Girlfriend

image43



2006. Uma Thurman är superhjälten G-girl, typ som Stålmannen. Huvudpersonen blir ihop med G-girls alter ego. Men hon visar sig vara rätt knepig. Så efter ett tag gör han slut. Men det är inte så lyckat att ha en bitter föredetta med superkrafter. Till exmpel när hon kastar in en levande tigerhaj genom sovrumsfönstret. Roliga karaktärer, sjyssta effekter. Smårolig. 

Cidade dos Homens

image42
Gangsterkungen "Midnatt" vill inte mista kontrollen om sin kulle.



2007.
Två killar i från en favela i Rio brottas med sin hårda vardag. Om föräldrarlöshet, kriminalitet, våld och vänskap. En sorts uppföljare på Guds Stad. Eller egentligen en spin off på tv-serien som var en spin off på Guds Stad. Regissören från nämnda film producerar denna inte lika bra men ok rulle. Fina färger.

The Gumball Rally

image41



1976
. Föregångare till Cannonball run-filmerna på 80-talet, och i viss mån Göta kanal - vem drog ur proppen, fast något coolare. Tror den delvis byggde på en verklig händelse. Gary Busey spelar lika tokig, som han verkar vara privat, i en av rollerna.

Läskiga Mary Knäppa Larry

image40



1974. Äkta sjuttiotal! Motljus och linsöverstrålning. I stort sett helt filmad i grynings- och skymningsljus. Muskelbilar på vift, jagade av en tokig sheriff. Filmtiteln nämner två personer fast den handlar om tre. Det är svår att avgöra om de är sjuttiotalsfula eller sjuttiotalssnygga.

El Orfanato

image39
En myling?



2007. Lite lagom läskig spökfilm i barnhemsmiljö. Visst har det varit ett antal filmer om mylingar de senaste tio åren. Men den här förvaltar temat riktigt bra. Ett tag tror jag det ska bli en poltergeisthistoria, när det dyker upp medium med apparater. Men det är ingen fara. Balanserar bra på gränsen till om allt händer i huvudpersonens huvud eller om det spökar på riktigt. Blir extra kuslig när det visar sig att en del ljud har sin förklaring.

Idiotrepubliken

image34



2006. Ha-ha-ha-rolig och lite gullig film. Samma upplägg som polska sf-favoriten Seksmisja (1984). Ett nedfrysningsexperiment misslyckas och våra hjältar tinar upp betydligt senare än beräknat, i en mycket förändrad framtid. I det här fallet har världen (USA) blivit ett idiotkorkat jackass-samhälle. Skojjig samtidskritik.

Uzumaki

image36
Dikt och verklighet...



2000. Bygger på mangan Uzumaki (Spiralen) av Junji Ito. Där en liten stad bit för bit dras in i "spiralens" förbannelse, sedd ur en tonårsflickas perspektiv. Den här kunde blivit hur bra som helst med rätt budget till 3-D effekter och ett bra manus. Men det saknades tydligen.
Endast några lösryckta bitar ur originalhistorien har använts. Men tyvärr utan att ens utveckla de delarna. Dessutom finns ett tillagt buskis-element som inte passar in. Gamla boken-är-bättre-än-filmen klychan passar utmärkt.
Antagligen hade det funkat bättre som tv-serie då storyn består av mer eller mindre fristående kapitel som leder i samma riktning. 
Min favorithistoria om de gravida kvinnorna som börjar bete sig som myggor; och om deras barn, som längtar tillbaka in i livmodern, och vars navelsträngar växer som svampar (som tillagas i sjukhusköket); är tyvärr inte med alls.
Men den kanske är sevärd ...jag kan inte bedömma det.


There will be blood

image37
Byteshandel: Ett dop mot ett stycke pipeline



2007. Ensamstående far med ambitioner letar olja med sin son. Kommer på kant med en väckelsepredikant. Träffar en falsk bror. Sonen blir döv vid en olycka. Det slutar med bowling.

Vackra bilder. Suggestiv, delvis minimalistisk, musik som bara nån enstaka gång blir för mycket. Efter en lång stum inledning förstår man att det här inte blir nån åttiominutersfilm precis. Men den känns aldrig lång.

Så här upplevde jag filmen. Medan den pågick: -Åh vilken bra film, åh vilken bra film! När den tog slut: ...och, och? ...öhh?

RSS 2.0