Prayer of the Rollerboys





1991
. Det är framtid, USA är fattigt och befolkningen är till stor del barn. Gänget Rollerboys drivs av en faschistinflurerad dröm om ett nytt rent Amerika, där de åker omkring på rullgriller iklädda trenchcoatar och beväpnade till tänderna.

Corey Haim åker också rullskridskor men gillar inte gänget. Hans lillebrorsa dras dock in, och för att skydda honom går han med på polisens önskan att joina under cover.

Typiskt tidigt nittio: Dammfylld luft, industriolkaler med vattenpölar, gryningsljus och rutiga flanellskjortor.
Handlingen är dock under genomsnittet för vanlig TV-deckare.

Summer of Sam


Filmens båda huvudkaraktärer lider av identitetsproblem.



1999. Spike Lee gör en tilbakablick till den svettiga sommar i Brooklyn då Son of Sam härjade, 1977. Vi följer några killar i en värld av hård machokultur, droger och disco. En har brutit mönstret blivit punkare, pratar med fejkad brittisk accent och extraknäcker på bögklubb. När de andra börjar leta efter Sam... gissa vem de mistänker?

Å ena sidan, fin tidskänsla i discovärlden, men å andra sidan, när vi hamnar bland punkarna ser det ut som 1987.

Filmen är iofs rätt bra men c:a 45 minuter för lång. Träsmak.

Midnight Madness


Så här kunde en cool dude se ut 1980. (Än är det 70-tal)



1980. Ett antal lag tävlar mot varandar i en nattlig tävling ihopknåpad av en cool dude. De ska lösa olika gåtor som ska ta dem till platser där de får nya gåtor. Den som kommer först i mål vinner, förstås. 

Michel Fox är med i en tidig roll där han faktiskt ser yngre ut (!) än han gjort senare i livet.

En ganska clean collegefilm för att vara från den här tiden. Inget naket och måttligt med ölande. Förklaringen är att Disney står som producent. Något man mörkade på tiden det begav sig, för att få folk till salongerna.

Summer School


I bakgrunden: Roliga-gay-killen. Stående: Roliga-kuf-killarna. Sittande: Snygga utbytesstudentskan



1987. Några icke studiemotiverade elever måste läsa upp sina engelskabetyg över sommaren. Alla lärare smiter undan och gympaläraren, som just ska till Hawaii, får ta hand om sommarundervisningen.

Inledningsvis känns det bara som man staplar masa poänglösa sketcher och montage på varandra. Men filmen tar sig efter ett tag och blir en den-schyssta-läraren-som-verkligen-bryr-sig-om-värstingarna-film.

Three o'clock high





1987. Det ska börja en ny kille i skolan. Ryktet säger att han blivit relegerad från en rad tidigare lärosäten pga våld mot lärare och elever. Vår hjälte den välartade och något mesige skolmaterialbutikens föreståndare, har efter bara några minuters skoldag lyckats komma på kant med den nye eleven, som lovar att spöa upp honom efter skoldagens slut. Klockan tre.

Klockan tickar genom hela filmen och det bygger upp till en avslutning à la Galdiator/Rocky.

Bra roligt och spännande upplägg. Filmen käns ovanligt modern för att vara från 80-talet. Kanske för att 80-tals nördens utseende är betydligt mera tidlöst än de "normala" typer som omger honom. Jfr Modern Girls.

Dudes


Headbanging i bil, långt tidigare än Waynes World.




1987.
Några killar är trötta på vardagen i New York och bestämmer sig för att köra till LA. Men de stöter på outlaws i vildmarken och en, naken-basisten Flea, blir skjuten. Sen är det hämnd som gäller.

När den kom presenterades den som en punkens Easy Rider. Men det är egentligen en cowboyfilm. Punkregissören Penelope Spheeris anlitades, vilket borgade för en viss autensitet i själva punkandet. Däremot verkar hon inte fått nån större budget. Och soundracket är bitvis rätt opunkigt.
Ok underhållning om man inte har nåt bättre för sig. Men ingen höjdare precis.

La Zona


En reklamskylt håller på att falla över muren.



2007. En mur skiljer det rika villaområdet från fattigdomen runt omkring. Där inne råder de boendes egna lagar. Inte ens polisen har något att säga till om. En ovädersnatt blir det strömavbrott och tre inbrottstjuvar tar sig in. Två skjuts medan den tredje, en ung grabb lyckas gömma sig. Zonens innevånare startar en jakt för att döda honom också. Men en skolpojke tycker inte det är riktigt rätt.

En det-här-kan-aldig-sluta-lyckligt-film.

Tizoc





1957. Pedro Infante (Mexicos Elvis) spelar den ädle men naive indianen som blir kär i en "vit" kvinna. Missupfattningar leder till ett olyckligt slut.

Egentligen rätt sunkig, men får ändå några cool-poäng.

Ping-pongkingen





2008. Två bröder, tämligen olika brottas med diverse familjerelaterade problem i ett deppigt norrland.
Mjuk fälgskala som passar det snöiga landskapet. Härlig avsaknad av kända ansikten. Annorlunda film.

Joshuu sasori: 701-gô urami-bushi


Den elaka polisen som ska hänga Scorpion råkar hänga sig själv.



1973. Female Prisoner Scorpion: #701's Grudge Song.

Inte samma regissör som i de tidigare filmerna. Plöstligt är bilderna som från en brittisk film bortsett från några enstaka efterapningar av tidigare scener. Inte samma klass som det tre föregående alltså.

Scorpion skadas i en polisjakt. En kille som tidigare misshandlats av polisen känner sympati och tar hand om henne. Tillsammans blir de ett Bonny and Clyde-par. De har värsta vendettan med en elak polischef och dennes fru råkar trilla ner från en balkong. Killen åker dit, torteras och genom utnyttjande av hans mamma får polisen honom att röja Scorpion.

Hon hamnar på death-row. Men elake polisen vill döda henne själv och fritar henne. Naturligtvis går det inte som han tänkt sig (se bild). Slutligen mördar Scorpion killen som skvallrade på henne. Men inte för att hämnas, utan för att döda den del hos sig själv som blev kär i honom (?).

Sen får vi höra grudgesången igen.

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii


Här sjungs fosterländska sånger.



2006. Så firade vi jordens undergång. Rumänskt drama från tiden strax innan Ceauşescu störtades.

Skolflicka och hennes pojkvän busar i skolan. Hon får skulden, religeras från parti-skolan till nån sorts straffskola. Där börjar hon hänga med en annan kille. De planerar att fly till Italien. Men sen backar hon ur. Sen hänger hon med första killen igen. Sen blir det revolution. Sen jobbar hon på en båt. Sen är det slut.

Fina stämningar och bilder men saknar intressant intrig.

Airbag





1997
. Recept: Fixa reklampengar från Volvo.Ta teamet bakom Jönssonligan för att göra en Lock Stock... -ripoff. Låt sen Milo Manara stå för casting och scenografi. Klart! (Men ok, filmen är äldre än "Lock stock... osv" så det är naturligtvis ingen riktig ripoff)

Kille förlorar sin jättedyra vigselring till (i) en prostituerad på sin svensexa. Han och två vänner letar efter ringen och drabbar samman med olika gangstergäng. Kokain, pengar och vapen byter ägare. Jätteroligt? Nja... sådär.

RSS 2.0